woensdag 17 oktober 2012

Tel je zegeningen



Een van de munten die ik heb mogen determineren was een koperen kleinfollis, geslagen tijdens keizer Jovianus. De munt op zichzelf lijkt –en om eerlijk te zijn is- niet heel bijzonder. De buste op de voorzijde is statisch en plat en niet bijzonder aantrekkelijk. De keerzijde toont een krans met het opschrift VOT V MVLT X wat wel te vertalen is naar: ‘met geloften voor de afgelopen vijf jaren en met meer zegeningen voor de komende  tien jaar.’



Het type keerzijde wordt ook wel ‘vota’ genoemd en werd traditioneel geslagen tijdens een jubileumjaar van de keizer. Tijdens zo’n jubileumjaar werden geloften gedaan en zegeningen uitgesproken voor een goed bestuur van de huidige keizer voor de komende x aantal jaren. Het was eigenlijk een belofte van de keizer aan het volk en een uitgesproken wens die hij probeerde af te dwingen bij de goden. De munten werden veelvuldig geslagen en uitgedeeld aan het leger.

Het opschrift van deze munt grijpt terug op een voorgaande vijf jaar en kijkt alvast vooruit naar de komende tien jaar. Meer dan twintig keizer gebruikten dit type en dat legde wat competitieve druk op latere keizers: je wilde toch een beetje leuk in het rijtje passen. Er zijn genoeg munten te vinden die het niet zo nauw nemen met de jaren, het gaat tenslotte meer om het gebaar.
  
Zo ook deze van Jovianus. Want hoewel hij op deze munt spreekt van al vijf jaren regeringstijd en de hoop uitspreekt voor de volgende tien heeft het in werkelijkheid niet zo mogen zijn. Hij regeerde maar 8 maanden (363-364), voor hij stierf aan koolmonoxidevergiftiging door een brandende stoof in zijn tent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten